Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας

 

Την Προεδρία του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Universities Network – BSUN) αναλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2018-2020.

Στις 18 και 19 Ιουνίου 2018 το BSUN θα γιορτάσει στη Θεσσαλονίκη τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, με τη διεξαγωγή του 13ου Συνεδρίου και της Συνόδου των Πρυτάνεων του Δικτύου 2018, με θέμα: «UN 2030 Sustainable Development Goals in the Black Sea Region: From Science to Implementation» (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών 2030: Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας: Από τη θεωρία στην πράξη).

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, το Συνέδριο θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό φόρουμ για γόνιμο και δημιουργικό διάλογο και ανταλλαγή ιδεών σχετικά με την υλοποίηση των Στόχων του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις με βάση 7 κύριους άξονες:

  • Διασφάλιση ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Ένταξη και συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Βιομηχανία-Καινοτομία-Υποδομές
  • Τεχνολογίες διαστήματος για την ασφάλεια των τροφίμων
  • Γαλάζια οικονομία, έρευνα υδάτων και κλιματική αλλαγή
  • Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
  • Κοινά πτυχία στις χώρες-μέλη του BSUN

Το Δίκτυο BSUN ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα περιλαμβάνει 115 Πανεπιστήμια από 12 χώρες: Ελλάδα, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία.

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου BSUN είναι η προώθηση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων της περιοχής σε όλα τα επίπεδα, η ακαδημαϊκή ενδυνάμωσή τους και, παράλληλα, η προσφορά περισσότερων εκπαιδευτικών επιλογών στους φοιτητές. Μέσω των συνεργασιών και της ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της περιοχής, υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών αλλά και μετακίνησης φοιτητών και Καθηγητών στα πανεπιστήμια των χωρών του Δικτύου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έγινε μέλος του Δικτύου το 2000.  Όπως αναφέρει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, «υπάρχει μία τάση διεθνώς να δημιουργούνται πανεπιστημιακά δίκτυα, τα οποία διευκολύνουν την κινητικότητα και ευνοούν τη μεταφορά της γνώσης, λόγω των δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα στην επικοινωνία και στη συγκοινωνία. Στις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνεται υπόψη τόσο το ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών που φοιτά σε κάθε πανεπιστήμιο, όσο και το ποσοστό των αλλοδαπών καθηγητών στα προγράμματα σπουδών, δηλαδή το πόσο διεθνές είναι ένα πανεπιστήμιο. Τα δίκτυα βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς φτιάχνονται κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, ίσως κάποιο κοινό μάστερ και υπάρχει δυνατότητα ανταλλαγής φοιτητών και Καθηγητών».

Στο Συνέδριο ΒSUN 2018, που φέτος συνδιοργανώνεται από το ΑΠΘ, θα μετάσχουν περισσότεροι από 80 Πρυτάνεις, Καθηγητές, ερευνητές και ανώτερα διοικητικά στελέχη των Πανεπιστημίων του Δικτύου, αλλά και σημαντικών Διεθνών Οργανισμών (Black Sea Economic Cooperation Organization, Parliamentary Union of OIC Member States, European Commission, UN Sustainable Development Sοlutions Network, NASA, 100 Resilient Cities). Θα μετάσχουν επίσης ο Υφυπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας, προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας, ενώ θα χαιρετίσουν -μεταξύ άλλων- η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, και η Προϊσταμένη της ΓΓ του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κ. Νοτοπούλου.

Στόχος του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Δικτύου είναι, σύμφωνα με τον Πρύτανη Π. Μήτκα, «να ενισχυθούν οι συνεργασίες και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κοινά προγράμματα σπουδών από πανεπιστήμια στις χώρες του δικτύου. Το ΑΠΘ έχει και τον πρόσθετο στόχο της προώθησης της ελληνικής γλώσσας, της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε αυτές τις χώρες».

Οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου BSUN 2018 θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ, ενώ η Σύνοδος των Πρυτάνεων του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η γλώσσα του 13ου Συνεδρίου είναι η αγγλική και οι εργασίες του είναι ανοιχτές για μέλη ελληνικών Πανεπιστημίων και το κοινό. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στον σύνδεσμο: http://bsun2018.auth.gr/en/congress/registration-form

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, εφόσον παραστούν σε όλες τις συνεδρίες της Δευτέρας.

Οι εργασίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming στον σύνδεσμο: http://bsun2018.auth.gr/en/congress/live-streaming

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο BSUN είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο http://www.bsun.org/ και για το 13ο Συνέδριο και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων του Δικτύου στον σύνδεσμο: 

Μετάβαση στο περιεχόμενο