«H ιστορία του Β. Μ. – ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα», Θεατρική δράση από το ΚΘΒΕ

«H τέχνη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη

–όχι επειδή είναι τέχνη,

αλλά επειδή δεν γίνεται να φτιάχνεις νόμους

γι’ άγνωστα πράγματα!»

B.M.

 

Μετά από έναν κύκλο επιτυχημένων παρουσιάσεων σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης, η θεατρική δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «H ιστορία του Β. Μ. – ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα», εντάσσεται στη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Δευτέρες της Τέχνης».

Η δράση, που είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και την τέχνη του Ρώσου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 στο Κυλικείο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στις 20.00 και την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στο Αμφιθέατρο της Νέας Πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής (Επίπεδο Α), στις 20.00.

Με πρώτη ύλη τη μυθιστορηματική βιογραφία του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, καθώς και ποιήματα, πολιτικά μανιφέστα και ερωτικές επιστολές του ίδιου, η ομάδα του ΚΘΒΕ δημιουργεί μια σκηνική σύνθεση ως κολάζ στιγμών της ζωής αυτού του καλλιτέχνη, που ξεφεύγουν από την αφήγηση της ζωής του και προσεγγίζουν τα σημερινά δεδομένα.

Η σκηνοθέτις Ελεάνα Τσίχλη, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Υπήρξε κάποτε, τον προηγούμενο αιώνα ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, ένας άνθρωπος γνωστός για την κίτρινη μπλούζα που συνήθιζε να φορά. Ένας άνθρωπος που ήρθε σε ρήξη με τον παλιό κόσμο διακηρύσσοντας: “Κάτω η αγάπη σας, κάτω η τέχνη σας, κάτω το σύστημά σας, κάτω η θρησκεία σας”! […] Μαθαίνοντας στιγμές της ζωής αυτής της προσωπικότητας διαμορφώνεται σιγά σιγά μια ιστορία ελπίδας και δημιουργικής χαράς, μια ιστορία στην οποία ο έρωτας είναι πολιτική πράξη, και η προσευχή δημιουργία. Είναι μία ιστορία που πρέπει απαραίτητα να ακουστεί στο σήμερα. Γι’ αυτόν τον άνθρωπο, τον Β.Μ., που εντέλει τον ξέρουμε όλοι μας».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία: Ελεάνα Τσίχλη – Γιώργος Νούσης

Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη

Σκηνογραφική επιμέλεια – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μαρίνα Τζιγερτζή

Βοηθός οργάνωσης παραγωγής: Κατερίνα Θεοχάρη

Φωτογράφιση δράσης: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

Κατερίνα Αλέξη, Φανή Αποστολίδου, Νίκος Μήλιας, Γιώργος Νούσης

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο