Αναγόρευση του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, ο τιμώμενος «ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας».

 

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής:

 

Βυζαντινοί Ύμνοι από το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης o Δαμασκηνός»

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Περικλή A. Μήτκα

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χρήστου

Έπαινος από τον Καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτο

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμου, με θέμα: «Αναφορά εις τον εκκλησιαστικόν ποιητήν Ρωμανόν τον Μελωδόν»

 

Σύντομο Βιογραφικό του Τιμωμένου

«Ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Θετταλίας, κ. Άνθιμος (κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας), γεννήθηκε το 1934 στη Σαλμώνη της Ηλείας. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1964 και πρεσβύτερος το 1965.

Το 1974 εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και το 2004 Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε: α) Φιλόλογος Καθηγητής Μ.Ε., β) Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Αθηνών, γ) Γραμματεύς Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δ) Διευθυντής των εκδόσεων και του τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας και ε) Μέλος επί τριετία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Συνέγραψε και εξέδωσε πολλές μελέτες. Ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό ‘‘ΓΝΩΡΙΜΙΑ’’ (1974-2004) και, από το 2004 έως σήμερα, το περιοδικό ‘‘ΕΥΛΟΓΙΑ’’.

Ως μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως διακρίθηκε για το κοινωνικό του έργο, με τη δημιουργία σημαντικών ιδρυμάτων, ενώ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της οποίας τυγχάνει και Επίτιμος Διδάκτωρ. Προεδρεύει του Χαρισείου Γηροκομείου, του Παπαφείου Ορφανοτροφείου και του Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Ιδρύματος της I.Μ. Θεσσαλονίκης ‘‘ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ’’. Επί των ημερών του ιδρύθηκαν και λειτουργούν στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης 19 ενοριακά συσσίτια για απόρους»

Μετάβαση στο περιεχόμενο