Critical Music Histories @ Les Yper Yper 30.01.2018 Indian Talking Machine: μια συζήτηση με τον Robert Millis

Critical Music Histories @ Les Yper Yper
30.01.2018

Indian Talking Machine:
μια συζήτηση με τον Robert Millis

+ προβολή ταινίας
This World is Unreal Like a Snake in a Rope (2011)

 

H ομάδα Critical Music Histories συνεχίζει τον κύκλο ανοιχτών ομιλιών και συζητήσεων στο Les Yper Yper, διερευνώντας μεθόδους μουσικής ιστοριογραφίας εντός και εκτός ακαδημαϊκών πλαισίων.

Με αφετηρία τις πρόσφατες επιτόπιες έρευνές του στην Ινδία, την Tρίτη 30 Ιανουαρίου στις 20:00 ο Robert Millis μιλά για τις κουλτούρες ηχογράφησης και ακρόασης στις αρχές του 20ου αιώνα, τις συλλογές και τους συλλέκτες, τον παραγνωρισμένο ρόλο της Ινδίας στις απαρχές της δισκογραφικής βιομηχανίας, και τα ζητήματα αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης ενός τεράστιου ηχογραφημένου αποθέματος που παραμένει εν πολλοίς ξεχασμένο σε παραγεμισμένα ράφια και σκονισμένες αποθήκες.

Μετά την συζήτηση (21:00) θα ακολουθήσει ανοιχτή προβολή της ταινίας του Millis, “This World is Unreal Like a Snake in a Rope” (διάρκεια 50’).

Η ομιλία και συζήτηση θα γίνουν στα αγγλικά.

O Robert Millis ειναι μουσικός & sound artist από το Seattle των Η.Π.Α. Ιδρυτικό μέλος των Climax Golden Twins και συμμετέχων σε πολυάριθμες κυκλοφορίες των ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών Sublime Frequencies & Dust-to-Digital, ο Millis έχει διατελέσει υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, και έχει ασχοληθεί εντατικά με την κουλτούρα της μουσικής ακρόασης, τις συλλογές δίσκων και τις ιστορίες τους, καθώς και την ευρύτερη μουσική κληρονομιά που χτίστηκε στις παρυφές της μουσικής βιομηχανίας από τις αρχές του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική καθημερινότητα της Ινδίας. Έχει συγγράψει δύο βιβλία (Victrola Favorites & Indian Talking Machine) και έχει σκηνοθετήσει την ταινία “This World is Unreal like a Snake in a Rope”, ένα οπτικοακουστικό κολάζ – αφιέρωμα στον πολυσχιδή, θορυβώδη κόσμο της Ινδικής μουσικής.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

https://robertmillis.net/

https://youtu.be/encQfGLE4io

https://youtu.be/1iIpPPccNVc

Πώς να έρθετε στο Les Yper Yper: https://goo.gl/maps/6FDHYkpU7Ro

Πληροφορίες σχετικά με την ομάδα: http://criticalhistories.web.auth.gr/

Πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις: criticalmusichistories@gmail.com

 

Critical Music Histories
Οι διαλέξεις της ομάδας Critical Music Histories στοχεύουν στην ανοιχτή, ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών προσεγγίσεων σε θέματα μουσικής ιστοριογραφίας, ανάμεσα σε φοιτητές, διδάσκοντες, προσκεκλημένους ερευνητές και ενδιαφερόμενο κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η θεματολογία τους αφορά σε ριζικές, αναθεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη μουσική, τον ήχο και το θόρυβο, την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, το ρόλο και την εκπροσώπηση του μουσικού σώματος στην κοινωνία, τη σημασία της μουσικής (αυτο)βιογραφίας, την αξία των προφορικών, άγραφων ή κοινωνικά «αόρατων» ιστοριών της μουσικής πράξης, και τη σχέση ανάμεσα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.
Μετάβαση στο περιεχόμενο