Α΄ Διεθνές Συνέδριο «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Πολιτισμός»

Α΄  Δ ι ε θ ν έ ς  Σ υ ν έ δ ρ ι ο

Ελληνισμός και Οικουμένη
«Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Πολιτισμός»

Πέμπτη18 Ιανουαρίου – Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ διοργανώνουν το Α΄ Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Πολιτισμός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εργασίες του συνεδρίου εκκινούν την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018. Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί το πρώτο της σειράς διεθνών συνεδρίων υπό τον γενικό τίτλο Ελληνισμός και Οικουμένη, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του θεσμού των ΕΥΓΕΝΙΩΝ, που εγκαινίασε προ τριετίας η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Σκοπός των εν λόγω συνεδρίων είναι η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας, της εκκλησιαστικής παράδοσης και του πολιτισμού περιοχών εκτός της σημερινής ελληνικής επικράτειας. Πρώτο σταθμό αποτελεί η περιοχή του Πόντου και ειδικότερα το πρόσωπο του προστάτη της Τραπεζούντας μεγαλομάρτυρος αγίου Ευγενίου. Προς τούτο έχουν προσκληθεί στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Θεολογία-Ιστορία-Πολιτισμός» ειδικοί επιστήμονες από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. 

Η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 7.00μμ στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα πλαισιωθεί με συναυλία του εμβληματικού έργου των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη «ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», στην οποία συμμετέχουν ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης, ο βαρύτονος ψάλτης Άγγελος Χονδρογιάννης, ο ηθοποιός ΚΘΒΕ Χρίστος Στυλιανού, και οι Χορωδίες, Νεανική και Μικτή, της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Οι εργασίες του συνεδρίου κατά τις ημέρες Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν στο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στην οδό Καραμαούνα 29, Καλαμαριά.

Ακολουθούν συνημμένα το Πρόγραμμα και οι Αφίσες του Συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήσατε με τη Γραμματεία του Συνεδρίου: synedria.eugenion@imkal.gr  Τηλέφωνα: 2310 481 810 και 2310 487 292.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο