Προβολή Ντοκιμαντέρ | “Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα”

O Τομέας Ανάπτυξης και Προγραμματισμού του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία  «Αποστόλης Μπερδεμπές», ανακοινώνει την προγραμματισμένη προβολή του ντοκιμαντέρ  «Ludlow: οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» την Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 7.30 μμ στο αμφιθέατρο Α του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του ΑΠΘ.

Της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της Φρόσως Τσούκα (ερευνήτρια/παραγωγός του ντοκιμαντέρ), της Μαρίας Καβάλα (ιστορικό) και του Γιάννη Κουρμούλη (Πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ).

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που μαζί με χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες ξεσηκώθηκαν, μετά τη Σφαγή του Ludlow, παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους. Η εξέγερση του Ludlow εντάσσεται στους αιματηρούς αγώνες του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ στις αρχές 20ου αιώνα που επέβαλλαν τελικά στην καθιέρωση του οκταώρου.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί παραγωγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας  «Αποστόλης Μπερδεμπές» και έχει ήδη βραβευτεί ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ της ενότητας Καταγραφή Μνήμης στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Βουλής «Ανθρώπινες Αξίες». Στο σκεπτικό της για την επιλογή της ταινίας, η κριτική επιτροπή επισημαίνει ότι:  «Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών».

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Λεωνίδας Βαρδαρός, ο διευθυντής φωτογραφίας, Προκόπης Δάφνος, ο Ρήγας Αξελός στην αφήγηση, ο Ξενοφώντας Βαρδαρός στο μοντάζ και τις μουσικές επιλογές, ο Ανδρέας Γκόβας στον ήχο και η Φρόσω Τσούκα στην έρευνα αποτέλεσαν τη δημιουργική ομάδα που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τα μέλη της «Αποστόλης Μπερδεμπές» μ.κ.ε. Στέφανο Πλάκα, Φρόσω Τσούκα και Λίνα Γουσίου. 

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη και καλούνται όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να παρευρεθούν σε αυτή.  

Μετάβαση στο περιεχόμενο