Διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  διοργανώνει διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο διάστημα Πέμπτη 10 έως Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, δίπλα στην πανεπιστημιούπολη.

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου εκπροσωπούνται πλέον του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Imperial War Museum και η Βρετανική Σχολή Αθηνών, ενώ η εκδήλωση συνολικά τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας των Αθηνών. Ανάμεσα στους σαράντα ομιλητές του συνεδρίου βρίσκονται μερικοί από τους επιφανέστερους ιστορικούς της περιόδου. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση και live streaming.

Η φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε στο ευρύτερο κοινό της πόλης, ιδιαίτερα στους φοιτητές του ΑΠΘ, ένα συνέδριο υψηλού επιστημονικού κύρους, που θα προάγει τη γνώση και θα ενισχύσει τη μνήμη γεγονότων σημαντικών για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Ελλάδας και όλων των ευρωπαϊκών κρατών που ενεπλάκησαν. Η εστίαση θα είναι στις «άλλες όψεις» του Μεγάλου Πολέμου, δηλαδή στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση, την καθημερινότητα, τα μετόπισθεν, τη ματιά των στρατιωτών και των πολιτών, χωρίς όμως να αμελήσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις ή την υψηλή διπλωματία.

Φυσικά θα δοθούν φάκελοι και βεβαιώσεις στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν με συνέπεια τις συνεδρίες. Ενθαρρύνονται όσοι και όσες επιθυμούν να το παρακολουθήσουν να δηλώσουν εκ των προτέρων συμμετοχή, μέσω του site

http://www.hist.auth.gr/el/mfc18/main, όπου και το αναλυτικό πρόγραμμα.

 

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής

Sir Michael Llewellyn-Smith,
Πρώην Πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα, Επισκέπτης Καθηγητής, King’s College London 
Αντιπρόεδρος, The British School at Athens
 
Βασίλης Κ. Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 
Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, Καθηγητής της Διπλωματικής Ιστορίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 
Roderick Beaton, FBA,
Koraes Professor of Modern Greek & Byzantine History, Language & Literature;
Διευθυντής, Centre of Hellenic Studies, King’s College, London 
Μέλος Δ.Σ., The British School at Athens
 
Alan Wakefield, Επικεφαλής του Τμήματος
Ιστορίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του πρώιμου 20ού αιώνα
Imperial War Museum
 
Βλάσης Βλασίδης, Επικ. Καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας και ΜΜΕ,
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο