Ιδεολογία, πολιτικός λόγος και μέσα επικοινωνίας: Οι πρόσφατες αμερικανικές εκλογές και το φαινόμενο Trump | Διαλέξεις

Ο Στάθης Τσιράς και ο Θωμάς Σιώμος διερευνούν τη σχέση του λαϊκισμού με την ιδεολογία, τον πολιτικό λόγο και τα μέσα επικοινωνίας, μέσα από το παράδειγμα των πρόσφατων εκλογών στις ΗΠΑ

Στάθης Τσιράς

Trump: Man of the People? Ο λαϊκισμός, οι Ηνωμένες Πολιτείες  και ο Donald Trump

Τι είναι ο λαϊκισμός; Είναι μια ιδεολογία, ένα εργαλείο ή μήπως και τα δύο; Που και πότε εμφανίζεται; Ποια είναι τα αιτήματα του; Έχει πάντα αρνητικό πρόσημο;   Είναι   παντού   ο   ίδιος;   Ποια   είναι η σχέση του με την δημοκρατία; Τι ρόλο έχει παίξει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες; «Επελαύνει» ο λαϊκισμός σήμερα; Είναι ο Trump Λαϊκιστής; Πως ένας δισεκατομμυριούχος κατόρθωσε να πείσει τον «αμερικανικό λαό» ότι όχι μόνο δεν   είναι   μέρος   της   «ελίτ»  αλλά   ότι   αποτελεί   την   μοναδική   λύση   για  να ξαναγίνει η «Αμερική μεγάλη ξανά», όπως ήταν και το κεντρικό του πολιτικό σύνθημα; Η παρούσα ανακοίνωση φιλοδοξεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα συνδυάζοντας την εννοιολογική οροθέτηση με την εμπειρική διερεύνηση.

Ο   Στάθης   Τσιράς   είναι απόφοιτος του  Τμήματος  Διεθνών   και   Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Η Νέα Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα: Οργανωτική εξέλιξη, εκλογική επιρροή και πολιτικός Λόγος του Λαϊκού Ορθόδοξου  Συναγερμού». Μεταξύ άλλων δημοσιεύσεων έχει εκδώσει τη μελέτη, Έθνος και ΛΑ.Ο.Σ.: Νέα Άκρα Δεξιά και Λαϊκισμός, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2012.

Θωμάς Σιώμος

Ο μεσο-λαϊκισμός και η εκλογή Trump: Ρητορική, επιτελεστικά μοτίβα, στρατηγικές

Η εισήγηση θέτει τους όρους διερεύνησης μιας ακόμη περίπτωσης λαϊκιστικού λόγου,  αυτής του Donald Trump, από την οπτική γωνία του «μεσο-λαϊκισμού». Αφετηρία της εξέτασης συνιστά το ερώτημα: Υπάρχουν κοινά στοιχεία στην πολιτική επικοινωνία του Obama και του Trump που οδήγησαν στην εκλογή τους; Δυο διαφορετικά πολιτικά στυλ, δυο διαφορετικές ιδεολογικές παραδόσεις, δυο διαφορετικές ρητορικές απευθύνσεις μοιάζουν να διαθέτουν κάτι κοινό: την ίδια στρατηγική χειρισμού των ΜΜΕ, παλιών και νέων.

Ο Θωμάς Σιώμος είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος Populismus και δημοσιογράφος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση των ΜΜΕ με τη δημοκρατία και τον λαϊκισμό, την πολιτική σημασία των «νέων» και των «παλιών» μέσων και την ανάλυση του λόγου της μεσότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο