Ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ ενημερώνει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι χθες, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, λίγο πριν τις 4 μμ (μετά την αποχώρηση των υπαλλήλων) μια ομάδα περίπου 40 φοιτητών εισήλθαν στο Κτίριο Διοίκησης σπάζοντας το λουκέτο ενός κιγκλιδώματος. Οι φοιτητές εμπόδισαν την είσοδο όσων μελών της Συγκλήτου δεν είχαν προσέλθει μέχρι εκείνη την ώρα και απαίτησαν να εισέλθουν όλοι στην αίθουσα της συνεδρίασης για να θέσουν αιτήματα σχετιζόμενα με τον νέο νόμο 4485/2017 και την καθυστέρηση διανομής βιβλίων. Από εκείνη την ώρα και για διάστημα 3,5 ωρών τουλάχιστον, κράτησαν στο ισόγειο 2 αντιπρυτάνεις που πήγαν για να συνομιλήσουν μαζί τους, ενώ από τις 5:30μμ και μετά το ίδιο έκαναν και με τον Πρύτανη, τους άλλους αντιπρυτάνεις και τρείς προέδρους Τμημάτων του ΑΠΘ εμποδίζοντας την έξοδό τους από το κτίριο. Τα αιτήματα των φοιτητών κυμαίνονταν από τη μη εφαρμογή του νέου νόμου μέχρι την απαίτηση για ανοικτές συνεδριάσεις της Συγκλήτου ώστε όλοι οι φοιτητές (όχι μόνο εκπρόσωποι) να μπορούν να παρίστανται και να παρεμβαίνουν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι η Σύγκλητος του ΑΠΘ είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δε νομιμοποιείται με βάση τη νομοθεσία να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει γνωστοποιήσει δημόσια τις αποφάσεις της για το θέμα από τις 8/10/2014, οι οποίες παραμένουν και σήμερα ενεργές (βλ. σχετική ανακοίνωση παρακάτω που υπάρχει από τότε και στην ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/news/anouncements/17668 )
 
Παρόλα αυτά, η Πρυτανεία συμφώνησε να μεταφέρει εκ νέου στα μέλη της Συγκλήτου το αίτημα των συγκεκριμένων φοιτητών για τη διεξαγωγή μιας ανοικτής συνεδρίασης κατά την οποία όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι φοιτητές θα μπορούν να θέσουν τα αιτήματά τους. Η Πρυτανεία θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τα μέλη της Συγκλήτου για την διεξαγωγή μιας συνεδρίασης με τον παραπάνω χαρακτήρα. Προσκαλεί επίσης τους συλλόγους καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών να στείλουν σχετικές προτάσεις για την οργάνωση της συνεδρίασης εφόσον επιθυμούν. Το αποτέλεσμα της παραπάνω διαβούλευσης θα ανακοινωθεί δημόσια. 
 
Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με το νέο Ν. 4485/2017, μετά την 1/12/2017, στη Σύγκλητο με τη νέα της σύνθεση θα συμμετέχουν και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι φοιτητών μετά από εκλογές που θα διεξαχθούν στο ενδιάμεσο διάστημα.
 
Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση της Συγκλήτου της 8/10/2014, η οποία εξακολουθεί να ισχύει:
 

«Η Σύγκλητος, όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της. Οι σύλλογοι (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων), καθώς και όποια άλλη συλλογική οντότητα, ομάδα ή άτομο επιθυμoύν να ενημερώσουν τα μέλη της Συγκλήτου για κάποιο θέμα ή να θέσουν κάποιο αίτημα, μπορούν να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνση sigklitos@auth.gr ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ. Μπορούν επίσης να το παραδίδουν στο θυρωρείο του Κτιρίου Διοίκησης (ειδικά όταν το Πρωτόκολλο δεν λειτουργεί). Η Πρυτανεία θα δίνει στα μέλη της Συγκλήτου αντίγραφο όλων των κειμένων/αιτημάτων που κατατίθενται, ώστε να αποφασίζουν επί αυτών. Οι σύλλογοι, ομάδες ή άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν προφορικά το θέμα τους στη Σύγκλητο μπορούν επίσης να καταθέτουν γραπτά ή ηλεκτρονικά το αίτημά τους (αναφέροντας τα στοιχεία του εκπροσώπου που θα μιλήσει και το θέμα, με σύντομη αιτιολόγηση της ανάγκης για προφορική παρουσίαση). Η Πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματός τους από τη Σύγκλητο.»

 
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο