Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών | Τμήμα Δασολογίας

Το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ιδρύσει το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να λειτουργεί πιλοτικά. Σκοπός του ΕΠαΔαΠ είναι η ανάπτυξη σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών που θα βοηθήσουν τόσο στο επίπεδο της πρόληψης των πυρκαγιών όσο και στο σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.

Μία βασική υπηρεσία του ΕπαΔαΠ είναι αυτή της άμεσης χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων (NOFFi-OBAM) η οποία χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα και αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης εικόνας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αξιοποιεί κυρίως δορυφορικά δεδομένα Sentinel-2 και Landsat 8 OLI, καθώς στοχεύει στην αποτύπωση καμένων εκτάσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την κατάσβεση της πυρκαγιάς και με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια και ακρίβεια.

Η υπηρεσία χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση της πολύ πρόσφατης καταστρεπτικής πυρκαγιάς στην περιοχή Ελάτα της Χίου. Η ανάλυση στηρίχθηκε σε εικόνα Sentinel-2 (χωρικής ανάλυσης 10 μέτρων) η οποία είχε ημερομηνία λήψης 27 Ιουλίου 2016 δηλαδή πάρθηκε λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Από τη χαρτογράφηση προέκυψε ότι κάηκαν 43.431 στρέμματα δασικών, αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία NOFFi-OBAM χρησιμοποιείται πιλοτικά αλλά συστηματικά κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και τα αποτελέσματα αυτής αξιοποιούνται τόσο από την ίδια την Δασική Υπηρεσία όσο και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η υπηρεσία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τη χαρτογράφηση των πυρκαγιών του Όρους Τρόοδος τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο