Ανακοίνωση της Πρυτανείας προς τους Εργαζόμενους στο ΑΠΘ για το “No Border Camp”

Στο Πανεπιστήμιό μας διαμορφώνεται μια δύσκολη κατάσταση, που έχει δημιουργήσει προβλήματα ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του, λόγω της κατασκήνωσης “No Border Camp”. Το πρόβλημα είναι σημαντικό, και για το παρόν αλλά και για τυχόν μελλοντικές του προεκτάσεις, και γι’ αυτό το λόγο η Πρυτανεία του ΑΠΘ θεωρεί ότι οφείλει με την παρούσα ανακοίνωση να ενημερώσει για την πληροφόρηση που έχει μέχρι στιγμής και για τις ενέργειες της συνολικής διοίκησης του ΑΠΘ (Σύγκλητος, Κοσμήτορες) αναφορικά με το θέμα. 

Η Πρυτανεία ενημερώθηκε (άτυπα, προφορικά από την Αστυνομία) για το επικείμενο ζήτημα, αναζήτησε πληροφορίες, εκτίμησε ως εξαιρετικά σοβαρό το θέμα και ενημέρωσε με επιστολές όλους τους φορείς της Πολιτείας. Η Εισαγγελία, η Αστυνομία, ο Δήμος, η Περιφέρεια και όλοι οι σχετικοί (λόγω αρμοδιότητας) με το θέμα Υπουργοί έλαβαν επιστολές, με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού, όπου με σαφήνεια εξηγήθηκε ότι η διοργάνωση αυτή δεν σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο ή κάποιο σχετικό φορέα/ομάδα και δεν έχει ούτε την άδεια, ούτε την ανοχή του, γιατί παρεμποδίζει τη λειτουργία του, αμαυρώνει τη δημόσια εικόνα του και εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια περιουσία και τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτούς τους λόγους, ζητήσαμε να υπάρξει εναλλακτικός, καταλληλότερος χώρος για το “No Border Camp”. Δηλώσαμε επίσης με σαφήνεια προς όλες τις κατευθύνσεις πως το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας.

Η Σύγκλητος στην έκτακτη συνεδρίασή της (12/7) ομόφωνα στήριξε τις κινήσεις αυτές και ζήτησε μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της στάσης του ΑΠΘ και της διαμαρτυρίας του, πράγμα που έγινε την επόμενη μέρα με Συνέντευξη Τύπου παρουσία και του Δημάρχου. Σχετική ανακοίνωση με ενημέρωση και μέτρα προστασίας που το ΑΠΘ μπορούσε να λάβει, στάλθηκε σε όλους τους εργαζόμενους και δημοσιοποιήθηκε στις 13/7.

www.auth.gr/news/anouncements/20680

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης η απόφαση της Συγκλήτου να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει αυτό το διάστημα, παράλληλα με τα προληπτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων. Είναι επιλογή του Πανεπιστημίου να συνεχίσει να λειτουργεί. Θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε οι τελετές αποφοίτησης, η έρευνα, και οι διοικητικές/τεχνικές εργασίες (που είναι οι βασικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου αυτό το διάστημα) θα πραγματοποιούνται όπου και όπως είναι δυνατό.   

Η Διοίκηση του ΑΠΘ και η Συντονιστική Επιτροπή της Συγκλήτου ενημέρωσαν άμεσα (προφορικά και εγγράφως) τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για τα γεγονότα, αμέσως μετά την έναρξη εγκατάστασης του camp την Πέμπτη 14/7 και την Παρασκευή 15/7. Οι Πρυτανικές Αρχές και οι Κοσμήτορες των δύο εμπλεκόμενων Σχολών κατέθεσαν στις Αστυνομικές Αρχές (κατά την σχετική προανάκριση που διέταξε άμεσα η Εισαγγελία) τη θέση του ΑΠΘ ότι η διοργάνωση αυτή «δεν έχει ούτε την άδεια, ούτε την ανοχή του και  παρεμποδίζει τη λειτουργία του».

Το ΑΠΘ δήλωσε με σαφήνεια την απόφασή του, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου, και προχώρησε στη λήψη μέτρων στο πλαίσιο της δικής του δικαιοδοσίας. Υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως το Πανεπιστήμιό μας υποστηρίζει σθεναρά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αποδέκτης κάθε αυθαίρετης, παραβατικής, έως και παράνομης δράσης, χωρίς καμμιά αντίδραση από την πλευρά της συντεταγμένης Πολιτείας. Η Διοίκηση του ΑΠΘ δρα με αποκλειστικό γνώμονα την καλή ακαδημαϊκή λειτουργία του πανεπιστημίου. Δεν ασκεί πολιτική, και δεν πολιτεύεται. Το γεγονός όμως παραμένει ότι στο ΑΠΘ υπάρχει αυτό το διάστημα μια ελεύθερη κατασκήνωση που δεν είναι συμβατή, ούτε στο ελάχιστο, με τη λειτουργία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος και δεν θα ήταν αποδεκτή από οποιοδήποτε ακαδημαϊκό περιβάλλον εκτός Ελλάδας.  

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ ζητά σε αυτή τη συγκυρία τη βοήθεια, την κατανόηση και την συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα έχει η -παρά τη θέλησή μας- εγκατάσταση του “No Border Camp” στην Πανεπιστημιούπολη. Ενημερώνει επίσης ότι επειδή η κατάσταση μπορεί να αλλάζει κάθε μέρα το επόμενο διάστημα, θα ανακοινώνει έγκαιρα με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) τυχόν αλλαγές στη λειτουργία των υπηρεσιών και στην πρόσβαση των κτιρίων με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία των εγκαταστάσεων.

Οι Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ

Μετάβαση στο περιεχόμενο